Postagalambász Termékek

     

 

 A galambtenyésztő állatorvos házipatikájából 

 Az utóbbi évtizedben rendkívül megnőtt a kínálat az állatorvoslásban használt gyógyszerekből. Ennek ellenére nehéz a galambtenyésztők részére megfelelő gyógyszereket ajánlani. A felhasználásra alkalmas gyógyszerek olyan kiszerelésben kerülnek forgalomba, melyek a nagy baromfi állományok részére méretezettek. Előfordulnak kisebb, 50 – 100 grammos kiszerelésű készítmények is, de mivel ezek forgalmazása sem a gyártónak, sem az importőrnek, sem a kereskedőnek nem gazdaságos, legtöbbször nem kaphatók. Megoldás lehetne, ha a nagyobb kiszerelésű gyógyszert a megvásárlás után több tenyésztő egymás között elosztaná, de ehhez az akcióhoz az állatorvosok a mai szigorú gyógyszerrendelési szabályok betartása mellett nem adhatnak segítséget.

 Az általam tenyésztett budapesti rövidcsőrű galamboknál gyakran kellett a gyógykezelés eszközéhez nyúlni, legtöbbször a különböző légzőszervi betegségek miatt. Az utóbbi években kipróbáltam olyan gyógyszereket, amelyek eredményesen voltak alkalmazhatók, s mindamellett nem kellett attól tartanom, hogy nagyobb, felhasználatlan mennyiségek tönkremenjenek. Ugyanakkor sikerült biztosítanom a gyógyszerek váltogatását is.

A galambok légzőszervi betegségeinek kezelésénél mindig figyelembe kell venni, hogy az alapbetegségtől / mycoplasmosis, ornithosis / függetlenül mindig jelen vannak egyéb kórokozók, leggyakrabban pathogén coli okozza a szövődményeket.. Ezért  a gyógyszerek kiválasztásához elengedhetetlennek tartom ezen kórokozók gyógyszerérzékenységének megállapítását. Ezt figyelembe véve minden esetben olyan gyógyszert célszerű választani, amelyik az alapbetegséget okozó kórokozó ellen is hatásos. Az én tenyészetemben rezisztencia miatt nagyon hamar kiestek az enrofloxacin tartalmú készítmények,ezért többféle gyógyszerrel kellett kísérleteznem.  A kezelések  megkezdésekor gyakran használok injekciós készítményeket, ezzel siettetem a gyógyulási folyamat beindulását.

            Az alábbiakban az általam gyakrabban alkalmazott gyógyszereket szeretném ismertetni - különösen  tekintettel arra, hogy a galambtenyésztők nem mindig ismerik ezek alkalmazási lehetőségét.

 Doxycen retard inj. 100 ml.:

            Három napos nyújtott hatású doxyciklin tartalmú injekció,  jól alkalmazható a mycoplasmosis és az ornithosis kezelésére és emellett az esetek egy részében coli baktériumok ellen is hatásos.0,1 ml./kg. mennyiségben kell adagolni. Azért szeretem alkalmazni,mert a három napos hatásidő alatt a galambok nagy része annyira meggyógyul, hogy szájon át adott gyógyszerekkel folytatható a kezelés. A gyógyszert 1 ml.-es un. tuberkulin fecskendővel szoktam adagolni 0,05 ml.-t galambonként. A gyógyszer adagolása így sem könnyű, úgy kell végezni, hogy inkább a szükséges dózisnál több gyógyszert fecskendezzünk, mint kevesebbet, mert az ilyen mérvű túladagolás teljesen veszélytelen, nagyobb probléma az alul gyógyszerezettség. A szájon át történő doxyciklin kezelést Doxyvit 100 pulv 10 x 10 gr. készítménnyel célszerű folytatni.

 SCP-625 pulvis 200 gr.:

            Szulfaklórpiridazin, trimetoprinnel kombinálva hatásos a mycoplasmosis és a coli baktériumok ellen. Az ívóvízbe  0,04 gr./ kg. mennyiségben kell adni. Hatóanyaga azonos a Cosumix pluss 250 gr. készítménnyel, de annál ötször nagyobb töménységben tartalmazza azt, ára ellenben lényegesen kedvezőbb, nem jelent nagy költséget a kisebb túladagolás sem. Az itatásos gyógykezeléseknél azt a szabályt szoktam követni, hogy 10 kg. élősúlyra 1 liter vizet számolok és  így készítem el a megfelelő mennyiségű gyógyszeres oldatot . Nagy melegben, 25C  fok felett, több, 10 C fok alatt kevesebb vizet is adhatunk. Az esetleges alul gyógyszerezés kivédése érdekében célszerű az előírtnál több gyógyszert adagolni a vízbe, ez a mennyiség a galamboknál nem drágítja lényegesen a kezelés költségét. Megfelelő gyógyszerérzékenységi vizsgálat eredménye után az un. Fiatal galambok betegsége esetén is jó eredmény várható ettől a készítménytől.

 CP Tylosin 200 inj. 100 ml.:

            Tylan tartalmú vizes injekció oldat. Szívesen alkalmazom szájon át történő kezelésre mycoplasmosis és ornithosis kezelésére. 1 liter vízhez 2,5 ml.-adagolva. Ellentétben az egyéb, nagyobb hatóanyag mennyiségű tylan – készítményekkel a gyógyszer könnyen adagolható, nem kell attól tartani, hogy a megvásárolt nagyobb mennyiség tönkremenjen, hatását veszítse. A 100 ml.-es készítményből 40 liter gyógyszeres oldat készíthető, mely 400 kg. súlyú galamb kezelésére elegendő. Kisebb állományok kezelésére ajánlom.

 Vetrigent inj. 100 ml.:

            Gentamicin tartalmú vizes injekciós oldat. 1998. évi forgalomba hozatali engedélyében még az szerepelt, hogy baromfinak itatásos kezelésre 0,1 ml. / kg. mennyiségben javasolt. A 2007. évben megújított engedélyben gazdaságossági okok miatt ez a javaslat már nem szerepel. A gentamicint nagyon jó hatásfokkal lehet alkalmazni coli - és salmonella fertőzéseknél, de azok a készítmények, amelyek a galambtenyészők alkalmazhatnának, eltűntek a gyógyszerpiacról. Ezért a hiány pótlására bátran javaslom ezt a készítményt A 100 ml. mennyiséggel 100 liter gyógyszeres oldat készíthető, ez 1000kg. élősúlyú állat kezelésére alkalmas . A készítmény, amennyiben a gyógyszerérzékenységi vizsgálat lehetővé teszi, kiválóan alkalmas az un. tisztító kezelésekre, mivel a bélrendszerből csak kis mértékben szívódik fel. Szoktam alkalmazni a gyulladt szemű galambok szemének kimosására is,  5 ml. vízhez 0,1 ml. gyógyszert adva. Ezzel drága szemcseppek megvásárlását lehet megspórolni.

 Calgophos oldat 1000 ml.:

            Stabil, ízletes, koncentrált ásványi- és nyomelem tartalmú oldat. Nagyobb mennyiségű foszfor és kalcium mellett magnéziumot, nátriumot,vasat, cinket, rezet, mangánt, cobaltot tartalmaz. Itatása jelentősen javítja a tojáshéj minőségét, a kikelő fiókák csontfejlődését. Könnyen adagolható, 1 ml./ 1 liter vízhez .Használatával a tenyésztési időszakban sok kellemetlenséget kerülhetünk el, előzhetünk meg. Úgy vélem, ez a készítmény kevéssé ismert a galamb tenyésztők előtt, ezért ismertetem és javaslom alkalmazását.

 

 

                                                                       Dr.Czeglédy Pál


 

Copyright © galambaszkucko.hu 2005-2008

All Rights Reserved - Minden jog fenntartva!