A vitaminokról általában!

Bármilyen természethűen tápláljuk madarainkat, a természetes környezetüket nem tudjuk pótolni. Emiatt megfelelő vitaminellátásukról feltétlenül gondoskodnunk kell.

Azonban a megfelelő vitaminozás mellett sokszor találkozhatunk részleges vitaminhiánnyal. Ez akkor alakulhat ki, ha a normális vitaminbevitel mellett gátló anyagok ún. antivitaminok vannak jelen. Ezek megakadályozzák a vitaminok felszívódását, felhasznosulását. Az antivitaminok változó hatásmechanizmusú anyagok ilyenek például a széles spektrumú antibiotikumok.

A - vitamin ( axerotophthol )

Az  A - vitamin elsősorban hámvédő vitamin, amely gátolja a bőr és a nyálkahártya elszarusodását. A szervezetbe provitaminként ( karotinként ) kerül, majd a májban és a bélben karotináz enzim átalakítása során alakul A - vitaminná.

Az  A - vitamin hiány az egyik leggyakoribb oka a díszmadaraknál felmerült betegségeknek. Hiánya rontja az emésztés hatékonyságát, a szervek működőképességét gyengíti, illetve általános legyengüléshez vezet. A csontozatnál idegbecsípődést okoz, a hámszövetnél az orrnyálkahártya, a nyelőcső elszarusodását okozza. Hiánya esetén csökken az antitestképződés, a különböző fertőzések esetén a szervezet védekezési rendszere gyengül. Tartós hiánya vakságot okoz.

Megtalálható a sárgarépában, paradicsomban, csipkebogyóban és a zöldeleségben.

B - vitaminok

A koenzimek felépítéséhez szükségesek, illetve egyes enzimek aktivitását fokozzák. Hiányuk esetén a sejtek működése lassul, ezáltal sérül az energiatermelés, a bioszintézis és a sejtek megújulóképessége.

A B1 - vitamin ( aneurin ) hiánya közvetve agykárosodáshoz vezet, görcsöket okozhat, illetve a glükózfelhasználást is gátolja. Főleg tenyészidőszakban igényelnek belőle többet madaraink.

 A B2 - vitamin ( riboflavin )a sejtek oxidációs folyamataiban nélkülözhetetlenek illetve hiánya esetén agyfunkciós zavar léphet fel.

A B6 - vitamin ( piridoxin ) növekedésserkentő vitamin.

A B12 - vitamin ( kobalamin ) hiánya során nagyon súlyos mértékű vérszegénység léphet fel. Ideggyulladás ellen is ajánlott, nagy adagja a növekedést serkenti.

B - vitaminok a sörélesztőben, a tojássárgában, zöldeledelben, csíráztatott magvakban és a sárgarépában vannak.       A B - vitamin hiány elég hamar jelentkezik, hiánya esetén az emésztés romlik, a vitaminellátás csökken, illetve akadályozza a kültakaró hámsejtjeinek megújulását. Bőrgyulladás lép fel, a tollazat növekedési üteme lassul, minősége romlik. A vörös- és fehérvérsejtek illetve a vérlemezkék száma csökken.

C - vitamin ( aszkorbinsav )

A C - vitamin mint antioxidáns számos sejttípus működéséhez, illetve több hormon szintéziséhez szükséges. Hiányával madarak esetében elég ritkán találkozhatunk. Ugyanis a madarak képesek a szervezetükben előállítani. Felhasznosulását gátolják a szervezetet ért stresszek, ekkor az immunrendszer védelmi vonala gyengül és különböző betegségek lépnek fel. Hiánya bágyadtságot, fáradékonyságot okoz.

Megtalálható a zöldpaprikában, csipkebogyóban, citrusfélékben, kiviben. A C - vitamin főzés esetén könnyen bomlik.

D - vitamin ( calciferol )

A táplálékokban túlnyomórészt provitaminként van jelen. A madarak bőrében lévő fitoszterinből és ergoszterinből képződik. Ezek a vegyületek az UV-sugárzás hatására D - vitaminná alakulnak át. A D - vitamin elősegíti a kálcium felszívódását a vékonybélben.

Hiánya akadályozza a táplálékfelvételt, a növekedést, a kálcium és a foszfor beépülését. Csontrendszer deformitást és rendellenes csontképzést okoz. Növekvő állatoknál hiánya esetén angolkór, kifejletteknél csontlágyulást okoz.

Az ergoszterin elsősorban növényi olajokban, élesztőben, lucernában található.

E - vitamin ( tokoferol )

Az E - vitamin a biológiai membránon antioxidánsként működik. Az idegrendszer, az izomzat és az ivarmirigyek normális működéséhez szükséges. Megakadályozza, hogy a többszörösen telített zsírsavakból lipid-peroxid vegyületek képződjenek. A lipid-peroxid vegyületek felhalmozódása során az izmok elsorvadnak, ezáltal a mozgás akadályoztatott, az immunrendszer védekezése csökken.

Nagy mennyiségben található a gabonamagvak csírájában, tojássárgában és a salátában.

K - vitamin ( fillokinon )

A véralvadásban játszik fontos szerepet. Nagy mennyiségben található a csíráztatott magvakban, zöldeledelben. Illetve az egészséges szervezet bélflórájában található baktériumok is termelik.

 

Vissza az előző oldalra

Copyright © galambaszkucko.hu

All Rights Reserved - Minden jog fenntartva!